Ga naar de inhoud

Verkenningen in de ouderenpsychologie. Meerwaarde van breed gedragen onderzoeksagenda’s

Achtergrond: Ouderen blijven ondervertegenwoordigd in wetenschappelijk onderzoek, en diverse domeinen in de ouderenpsychologie zijn nog onderbelicht. Het opstellen van breed gedragen onderzoeksagenda’s is een cruciale stap voor het sturen van toekomstig wetenschappelijk onderzoek in dit vakgebied. Hierbij is een gelijkwaardige inbreng van alle belanghebbenden van groot belang.

Doel: Dit artikel illustreert een methodologie voor het formuleren van onderzoeksagenda’s in diverse domeinen van de ouderenpsychologie, vanuit het perspectief van cliëntvertegenwoordigers, naasten en zorgverleners.

Methode: Er wordt een multidimensionale benadering ingezet, waarbij zowel ervaringskennis als professionele kennis wordt benut om onderzoeksprioriteiten te formuleren. Een evenwichtige combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve methoden vormt de basis, met gelijkwaardige inbreng van cliëntvertegenwoordigers, naasten en zorgverleners in een klankbordgroep, een open brainstorm en twee prioriteringsrondes.

Conclusie: Deze aanpak biedt potentieel voor diverse onderzoeksgebieden binnen de ouderenpsychologie, zoals – maar niet beperkt tot – persoonlijkheidsstoornissen, autisme, forensische problematiek, neurocognitieve problemen, verslavingsproblemen, psychotische stoornissen en ADHD.

Trefwoorden: onderzoeksagenda, onderzoeksmethode, ouderenpsychologie, patiëntparticipatie

Je moet ingelogd zijn om de rest van de inhoud te bekijken. Alsjeblieft . Geen lid? Join Us