Ga naar de inhoud

TIJDSCHRIFT VOOR OUDERENPSYCHOLOGIE

Schrijf mee: auteursrichtlijnen

Wilt u zelf voor TOP schrijven? Hieronder vindt u alles over de verschillende mogelijke rubrieken en auteursrichtlijnen. Wij verheugen ons op uw bijdrage!

Algemeen

  • Het artikel is in het Nederlands geschreven en niet elders gepubliceerd of aangeboden. Een dubbelpublicatie of bewerking van een artikel uit een niet-Nederlandstalig tijdschrift is wel mogelijk. Zo nodig kunt u de redactie hierover vooraf benaderen om af te stemmen. Vermeld bij indiening dat het om een dubbelpublicatie gaat, stuur het oorspronkelijke artikel en een schriftelijke toestemming van de houder van het copyright mee. 
  • Geaccepteerde artikelen worden eindredactioneel bewerkt en daarna ter fiattering aan de auteurs gezonden.
  • Wij gaan ervan uit dat de auteurs voorafgaand aan inzending controleren of het artikel voldoet aan de richtlijnen.
  • Schrijf het artikel in een Word-bestand voorzien van uw naam en genummerde pagina’s.
  • Spelling: gebruik het ‘groene boekje’ en Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse taal. Schrijf goed leesbaar, toegankelijk Nederlands, vermijd onnodig gebruik van vreemde talen en jargon. Houdt u aan het maximum aantal woorden van de beoogde rubriek. 

 

Oorspronkelijk artikel

Zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek en/of mixed method. Voorbeelden van kwantitatief onderzoek zijn etiologische, epidemiologische, psychometrische of interventiegerichte studies. Ook (systematische) literatuurstudies vallen hieronder, inclusief dubbelpublicaties.

Max. 3500 woorden (incl. samenvatting)

Korte bijdrage

Ingekorte versie van een oorspronkelijk artikel.

Max. 1800 woorden (incl. samenvatting)

Klinische les

De les ‘op papier’ is geschikt voor álle lezers en heeft als doel informatie te geven waarmee ouderenpsychologen hun beleid kunnen aanpassen. De les waarschuwt, houdt een spiegel voor, signaleert valkuilen en geeft informatie over hoe een behandeling of een psychodiagnostisch onderzoek beter kan. Een klinische les kan gaan over veelvoorkomende psychische aandoeningen, of over zeldzame psychische problematiek bij ouderen, maar ook adaptieve aspecten, zoals psychologische thema’s over kwaliteit van leven, zingeving etc. In principe is de informatie niet nieuw, maar wordt deze op een leerzame manier belicht.           

Max. 2500 woorden (incl. samenvatting)

Gevalsbeschrijving

Beschrijving van een individueel diagnostisch en/of behandeltraject met aandacht voor beloopaspecten en klinische implicaties.

Max. 1500 woorden (incl. samenvatting)

Critical Appraisal of a Topic

Beschrijving van een systematische samenvatting van de resultaten van een klein aantal studies over een onderwerp uit de dagelijkse praktijk. De klinische vraag wordt beantwoord aan de hand van de volgende onderdelen: het formuleren van een klinisch scenario, het bedenken van een klinische vraag, het verrichten van een literatuursearch met trefwoorden, het beoordelen van een artikel, het wegen van bewijs in een evidence-tabel, en het geven van commentaar met eindconclusie(s).

Max. 1500 woorden (incl. samenvatting)

Onderzoeksprotocol

Beschrijving van onderzoeksopzet van een te initiëren studie in de klinische praktijk met de volgende elementen: achtergrond, onderzoeksdoelstelling en -hypothese, methodensectie en discussiesectie.

Max. 2000 woorden (incl. samenvatting)

Boekbespreking

Beschrijving en recensie van een publicatie binnen het vakgebied.

Max. 1000 woorden

Slijpsteen voor de geest

een vraag over een wetenschappelijk artikel ten aanzien van het diagnostisch en/of therapeutisch werkgebied van de ouderenpsycholoog, inclusief antwoord op de vraag met toelichting. De vraag is gericht op wetenschappelijke kennis met een korte passage die een vraag inleidt, met verwijzing naar het desbetreffende, lezenswaardige, open access De vraag gepubliceerd in het meest recente nummer van het Tijdschrift voor Ouderenpsychologie wordt toegelicht op de website van het tijdschrift: www.ouderenpsychologie.eu/slijpsteen.

Max. 500 woorden

 

Onderdelen van het artikel

  • Titelpagina met titel en ondertitel, voornaam en achternaam van alle auteurs.
  • Samenvatting: maximaal 150 woorden, exclusief trefwoorden. De gegevens in de samenvatting moeten overeenkomen met die in het artikel. Alle artikelen met betrekking tot empirisch onderzoek hebben een gestructureerde samenvatting (Achtergrond, Doel, Methode, Resultaten, Conclusie, Trefwoorden), behalve boekbesprekingen en de rubriek ‘Slijpsteen voor de geest’. In de rubriek ‘Klinische les’ wordt een beschrijvende samenvatting gegeven van de belangrijkste elementen van de les, samen met enkele trefwoorden.
  • Middenstuk: opgebouwd uit Inleiding, Methode, Resultaten, Conclusie, Discussie
  • Dankbetuiging/verantwoordingsnoot: noem alleen degenen die een specifieke bijdrage aan de inhoud van het artikel hebben geleverd, en noem hun bijdrage.
  • Referenties: stel een lijst op van geraadpleegde bronnen en rangschik deze in alfabetische volgorde op achternaam.
  • Biografie van de auteur: evt. titulatuur, voornaam, achternaam, discipline, functie, werkplek (beperk de auteursgegevens tot maximaal 2 functies/werkplekken). Vermeld het e-mailadres van één corresponderend auteur.
  • Summary: maximaal 150 woorden, exclusief trefwoorden. Zorg voor een precieze vertaling van de Nederlandse samenvatting; vertaal ook de titel en de trefwoorden. 

 

Opmaak

  • Laat opmaak (tabs, pagina-eindes, etc.) zoveel mogelijk achterwege.
  • Lettertype: Calibri 11pt (voetnoten in calibri 9), interlinie 1.
  • Titels:
    • Titels worden numeriek (1., 2., 2.1; 2.2.; 2.2.1) genummerd, niet met letters (a, b, c, iv, xii).
    • Alle titels moeten aan de kantlijn staan (niet inspringen).
    • Titels worden door een witregel van de tekst en van elkaar gescheiden.
    • Er wordt na een titel nooit een punt of dubbel punt geplaatst.
    • Er worden geen voetnoten in titels geplaatst, alleen in doorlopende tekst.
    • Maak de hoofdtitel bondig en aansprekend, niet langer dan 2 regels (max. 80 karakters). 
  • Voorzie de verschillende onderdelen van het artikel van tussenkoppen.
  • Vermijd afkortingen zoveel mogelijk want ze belemmeren de leesbaarheid. Schrijf afkortingen de eerste keer voluit met afkorting tussen haakjes.
  • In een opsomming worden de onderdelen telkens afgesloten met puntkomma (;) en met een punt aan het einde (.). Het te gebruiken opsommingsteken is een ● en dit mag inspringen.
  • Een citaat wordt tussen dubbele aanhalingstekens gezet. Een citaat van meer dan 40 woorden wordt in een aparte alinea gezet.
  • Een aangehaalde titel van een boek, artikel of wet in de lopende tekst wordt cursief weergegeven.
  • Grafieken, tabellen, figuren dienen genummerd te worden (Tabel 1, Tabel 2, etc.; Grafiek 1, Grafiek 2, etc.) en een naam te krijgen. Plaats de grafieken, tabellen en figuren in de tekst en verwijs er in de tekst naar.
  • Stel de literatuurreferenties en bronvermeldingen op in APA-stijl (7de editie) waarbij ‘et al.’ wordt vermeld als ‘e.a.’. Beperk u tot maximaal 30 essentiële referenties.
  • Aanvullende informatie (verduidelijking, verwijzing naar wettekst) gebeurt in voetnoot. De verwijzing in de tekst naar de voetnoot gebeurt voor het laatste letterteken van de tekst, zin of zinsnede waarop ze betrekking heeft: het dossier2 werd afgesloten.2
  • Zinseindpunt

          Als een zin eindigt op een afkorting met een punt, komt er niet nog een punt achter.

          -> De eindredacteur houdt vooral van Tura, Sommers, Kaell, enz.
          -> De volgende redactievergadering is op 11 oktober a.s.

          Na een afkortingspunt kan wel een vraagteken of uitroepteken staan.

          -> Is de volgende vergadering op 11 oktober a.s.?
          -> Stond in de e-mail nu: “De volgende vergadering is op 11 oktober a.s.”?
          -> Iedereen aanwezig a.u.b.!

Deze richtlijnen zijn gebaseerd op STROBE guidelines en voor de vertaling naar de Nederlandse situatie hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de richtlijnen van het Tijdschrift voor Psychiatrie.

 

Stuur uw artikel en bijlagen per e-mail naar: redactie@ouderenpsychologie.eu.
U kunt uw bijdrage ook online uploaden: www.ouderenpsychologie.eu/artikel-indienen.

Stuur de verklaring Strijdige Belangen mee met het artikel. Deze dient ook door coauteurs te worden ingevuld. 

Stuur een aanbiedingsbrief mee van de corresponderend auteur. In deze brief moet staan:

  • Bevestiging dat alle auteurs akkoord gaan met de tekst van het artikel;
  • Motivatie: maak in enkele zinnen duidelijk waarom dit artikel geschikt is voor het Tijdschrift voor Ouderenpsychologie en de beoogde rubriek;
  • De impact van het artikel voor de praktijk;
  • Bij dubbelpublicatie: toestemming van de houder van het copyright;
  • Volledig correspondentieadres.

De redactie streeft ernaar om u binnen 6 weken te laten weten of het artikel kan worden geplaatst.